Like Us

Besök vår Facebook sida här.

Vilt på restaurang
Vildsvin på Korsika

Vildsvin på Korsika:
På medelhavsön Korsika är vildsvin (Sanglier) vanligt på menyn. Inte bara på finkrogarna – utan också som husmanskost.
Läs mer

Recept: Anders lär dig röka

Rokkurs4853low
Anders Levén: "Rökning är ett stort ämne med många möjligheter. Du kan kallröka, varmröka eller att bara sätta en rökig touch på dina grillade läckerheter. En BBQ kan till exempel avslutas med runda hickorysmaker. Det är tempen både inuti köttet och i röken som avgör saftigheten och koncentrationen av smaker. Det är också viktigt att man väger salt och socker mycket noga  – även där optimerar man mörhet och saftighet i köttet. 

Viltmat.nu var med på rökkursen som Vilmatakademin arrangerade under ledning av Anders Levén i november. Vi bad Anders svara på några frågor om rökning:

Klassisk vedeldad rök, eller digitalt rökskåp, vilket är bäst?
Anders: Det beror på var man bor och hur mycket tid och engagemang man är beredd att lägga på rökningen. Den klassisk vedeldade röken kräver känsla och erfarenhet för att lyckas med, eftersom du inte har samma kontroll på temperaturer. Den digitala röken har skapat nya möjligheter och är perfekt för den moderne jägaren i villaområdet. Den sprider minimal röklukt i grannskapet och ger ganska bra kontroll även för den oerfarne. 

Vad är de vanligaste misstagen när man röker?
Anders: Har du för hög temperatur i röken blir köttet för torrt och upplevs jättesalt. 
Ett annat misstag är att använda för möra köttbitar av unga djur, då kan det rökta köttet bli för löst och pastejaktigt. Det är faktiskt en fördel att använda kött av äldre djur när man röker.

Vad brukar du själv röka?
Anders: Alla viltslag går att röka: Jag röker hjort, vildsvin, älg, rådjur, mufflon. Fågel blir också bra i röken: andbröst och canadagåsbröst till exempel. På kursen provade vi att röka vanliga kycklinglår – gott!. Lax och sik är också klassiker i röken, men fisk kräver annan typ av saltning och andra temperaturer än kött.  Även räkor blir gott att röka.

Hur ska man få ytan på det nyrökta köttet att inte bli så hård och se så trist ut?
Anders: Ett tips är att slå lite olivolja runt köttet och låta det vila i kylen ett par dagar i plastpåse. 

Hur ska jag servera mitt rökta kött?
Anders: Tillbehören kan variera: sallader, krämiga såser eller bara tunt skivad som en god carpaccio med mycket parmesan eller varför inte med en äggröra smaksatt med tryffel….mums!

Rok4904lowRok4925lowRok4888lowRok5020lowRok4994lowRok4968low
Under kursen visade Hasse Grönberg hur man lyckas med traditionell vedeldad rökning och Johan Sköld berättade om sina erfarenheter av digitalt rökskåp.

Rökkurs 19 april
Rökning är en hel vetenskap. Lär dig metoderna på en heldagskurs på Öster Malma, där du får veta mer om rimningslagar, temperaturer, smaksättningar och får prova både digital rökning och vedeldad rökning.
Nästa rökkurs är 19 april 2012.
Pris: 2395 kr.
Anmälan: maila till andersleven@telia.com
Läs mer på http://www.ostermalma.se

FRÅGA KOCKEN

Anders Levén svarar på frågor om viltmatlagning.
Läs mer

ÖSTER MALMA

Öster Malma är ett kunskapscentrum för jakt, viltvård och viltmat. Här kan du gå på kurser eller äta god viltmat.
Läs mer

BRA SAGT:

"Kryddning är ofta onödigt. Jag använder sällan kryddor utöver salt och socker. Ofta räcker en enkel insaltning eller gravning så ger viltköttet själv en känsla av kryddighet."
KC Wallberg, Gubbhyllan

JAKTTABELL

Tillgången på vilt i butikerna beror förstås på årstid. Här ser du när på året våra olika viltslag får skjutas.
Läs mer

FAKTA OM VILTKÖTT

  • Av allt kött som äts i Sverige är 4% viltkött.
  • Vildsvin är det vilt som ökar mest, i fjol åt vi ungefär 2400 ton vildsvinskött. Älgen står för den största andelen med 11 000 ton.
Läs mer
Ett samarbete inom Matlandet Sverige